Výročí - vegetariánská restaurace Koza zůstala celá

Půl roku za námi, Vánoce před námi

Je to tak. Ani jsme se nestačili nadechnout a je to šest měsíců co jsme otevřeli naši vegetariánskou restauraci a které nám (snad) dávají právo tak trochu rekapitulovat. Než jsme otevřeli, nevěděli jsme jak moc dobrých a usměvavých lidí v Prostějově existuje. Nebyli jsme si jisti úspěchem. Věděli jsme jen to, že jsme neskutečně dřeli a nad každým detailem přemýšleli. Proto jsme doufali, že to vše naši zákazníci poznají. Že dokážou ohodnotit promyšlenost našeho konceptu stejně jako odlišný přístup k zákazníkovi.

Po otevření jsme se setkali s vřelým uvítáním od prostějovské klientely stejně jako komentářů od “zaručeně erudovaných znalců našeho konceptu” s definicemi typu: “do půl roku zavřou” popř. “nikdo tam nebude chodit”. Vegetariánská restaurace byla v tomto městě nový pojem a mnozí bez znalosti věci nepochopili důležitost jejího vzniku. Je nám moc líto, že jsme tyto samozvané experty zklamali a že se sami nepřiznají, že jejich tlachání nemělo ani smysl ani reálný základ 🙂 Naopak bychom chtěli ujistit naše fanoušky, že jsme v průběhu půl roku byli svědky úžasného posunu ve vnímání našeho podniku z pohledu zákazníků a díky tomu můžeme konstatovat, že každý den překonáváme sami sebe – a to doslova.

Je spousta věcí, kterými Vám děláme radost. Každý recept promýšlíme a předem testujeme. Náš veganský cupcake jsme ladili tři týdny, než jsme byli spokojeni s jeho chutí. A tímto stylem přistupujeme ke každému jídlu. Taktéž u nás můžete uplatnit všechny druhy stravenek a vracíme přesně tolik, kolik se vracet má. Žádné limity. Platíte u nás kartou a neúčtujeme za ně příplatky. Pitná voda a pitný režim patří ke zdravému životnímu stylu a my Vám za vodu neúčtujeme žádné poplatky. Dali jsme již hektolitry vody společně s citrony a jsme rádi, že jsme to mohli udělat. Neodměnili jste naše úsilí “dýškem”? Nevadí – my Vás máme rádi a těšíme se s úsměvem na Vaši další návštěvu. Vážíme si každého zákazníka a snažíme se dávat Vám to najevo. Často Vám nabízíme kávu zdarma nikoliv kvůli tomu, abyste k nám zavítali. Kávu zdarma velmi rádi nabízíme v ty dny, kdy Vás nečeká dobré počasí a my se snažíme přistupovat k businessu pozitivně. Chceme Vám dělat radost a v tom budeme pokračovat.

Dnes (17. listopadu) je den, kdy se naše země v roce 1989 vydala na cestu, kterou si mnozí živě pamatujeme. Z období nesvobody, nemožnosti cestovat a volit si svůj vlastní životní úděl na základě vlastního přístupu jsme se přehoupli do období, které nám dává možnost vidět svět a čerpat nové zkušenosti od těch nejlepších. I díky tomu můžeme dnes být tam kde jsme. Jsme šťastni že žijeme v tuto dobu a v tomto městě.

Každý rok 18.listopadu tedy symbolicky “přepneme” na vánoční režim. Chystáme pro Vás tématickou výzdobu a neochudíme Vás o typické zimní horké nápoje s chutí, kterou znáte jen z těch nejlepších vánočních trhů. Těšíme se na Vás ve vánočně laděné vegetariánské restauraci Koza zůstala celá.

Začali jsme stavět

Únor 2015 jsme věnovali přípravě a projektování. Celý projekt byl navržen od nuly na iPadu, vznikl tak půdorys i renderované pohledy. Vymýšleli jsme design i následný způsob prodeje, přemýšleli jsme nad ekonomikou i nad provozem. 6. března 2015 jsme začali se stavbou restaurace. Ven musel veškerý původní inventář. Byli jsme přesvědčeni, že chceme restauraci jaká v Prostějově není, ať již designem, skladbou jídel a nebo přívětivostí personálu. První, čím jsme začali byla likvidace původních toalet a návrh nového řešení. De-facto na původním místě kde byla dříve jedna pánská toaleta s pisoárem a jedna dámská toaleta se nám podařilo vytvořit zázemí pro dvě dámské kabinky a pánům zvýšit kapacitu na dva pisoáry.

Interiér restaurace byl od začátku zamýšlen jako nekuřácký, působící svěže a vzdušně. Stavba probíhala od 6. března do 15. května. Ve třech lidech a šesti rukami jsme stvořili něco, co nyní znáte a kde se cítíte dobře.

Projděte si fotografie původního stavu v galerii nad textem.

Jak to všechno začalo

Často se setkáváme s dotazy na naše začátky. Rozhodli jsme se tedy poodkrýt roušku tajemství a podělit se o náš příběh. Jsme přátelé, kteří se před více jak třemi roky stali vegetariány. Ponechme nyní stranou důvody s konstatováním, že tato změna nám přinesla pouze a jenom pozitiva. I tak jsme ale nikdy netoužili po vlastní restauraci. Náš problém ale bylo stravování v Prostějově. Ve chvíli, kdy se člověk začne chovat dle toho čemu věří, nastane na jeho životní cestě dříve či později překážka, kterou musí vyřešit. Může to být morální problém člověka, jenž se stal věřícím a život jej zkouší, stejně jako to může být denní stravování jiného člověka, který se rozhodl být vegetariánem. V našem případě jsme řešili nemožnost denně se v Prostějově najíst zdravě jídly připravenými na rostlinné bázi a bez násilí na zvířatech. Existovalo částečné řešení, tedy jezdit každý den do Olomouce, trávit hodiny (kolony na dálnici, nehody a uzavírky) v autě a na cestách a ze svého časového plánu vyčlenit alespoň hodinu a půl na oběd. To lze vydržet rok, ale nikoliv věčně. Ještě na Silvestra 2014 jsme v nejužším přátelsko/rodinném kruhu žehrali na stravovací zařízení Prostějovska a modlili se za možnost jíst v Prostějově zdravě. Slova “kéž by v Prostějově někdo otevřel vegetariánskou restauraci” nám zněla z úst stejně nevině jako konstatování, že Prostějov asi není na podobné zařízení vhodné město.

Osud nám ale zjevně připravil jinou cestu, než jsme si mysleli… Začátkem roku 2015 jsme se pokusili aktivně oslovit známé provozovatele prostějovských restaurací s cílem ať nabídnou “nám” lidem majícím potřebu se zdravě a vegetariánsky stravovat alespoň jedno denní vegetariánské menu. Náš plán potažmo naše upřímné žádosti se setkali s naprostým nepochopením a občas až pohrdavým výsměchem. Naše potřeby a naše filozofie narazila na tvrdou realitu gastronomie v ČR. Nikdo z námi oslovených provozovatelů se nehodlal ani podílet na zdravé stravě pro nás, do té doby ještě prostějovské zákazníky. Zklamáni z této situace jsme žili dál život kočovných obědových strávníků a závistivě pokukovali po jiných městech s širokou nabídkou kvalitní stravy rostlinného původu.

Náhoda tomu chtěla a dozvěděli jsme se, že restaurace jenž byla původně v prostorách hotelu Avion zavřela a prostor bude velmi pravděpodobně k dispozici. Prostor restaurace byl velký a přes jeho tristní a zanedbanou údržbu jsme okamžitě rozpoznali potenciál, jenž se uvnitř skrýval. I tehdy jsme si ale nebyli jisti, jestli je toto “naše cesta”. Stále jsme se chtěli pouze podílet na revoluci stran prostějovského denního stravování. Ani koncem ledna se ale nic nezměnilo a stále jsme v tom byli sami. Žádná pozitivní reakce s příslibem spolupráce ze strany dotázaných provozovatelů restaurací.

A tehdy zazněla ona věta:

Jsme v tom sami, asi si to budeme muset udělat sami…

6. února 2015 jsme podepsali smlouvu na prostory a dali se do práce.